Barako

Barako betekent 'Rose Tiger'. Deze naam is gegeven door Kanjuro Shibata XX Sendai, de in 2013 overleden leraar van de internationale school Zenko/Oko, waar Barako toe behoort. Zenko/Oko wordt nu geleid door Kanjuro Shibata XXI Sensei.

De groep bestaat uit een kerngroep van rond de twaalf personen en een aantal regelmatige deelnemers, en heeft ongeveer evenveel mannelijke als vrouwelijke leden. Onze kyudo-beoefening is 'serieus en ongedwongen': we zijn gesteld op de traditie, maar gaan daar niet dogmatisch mee om.

Eens per maand (behalve in juli en augustus) komt de groep bijeen voor een oefenmiddag van 13.00 tot 17.30 uur in Gouda. Deze middagen zijn vrij toegankelijk voor degenen die minimaal een introductieweekend hebben bijgewoond. Wie nog geen ervaring heeft maar wel geïnteresseerd is kan komen kijken, mits er van tevoren een afspraak wordt gemaakt.

Oefenmiddagen in 2017: - 15 januari
- 19 februari
- 19 maart
- 23 april (1 week verschoven i.v.m. Pasen)
- 21 mei
- 10 & 11 juni (open programma met Kanjuro Shibata XXI Sensei)
- 25 juni
- 17 september
- 15 oktober
- 18 & 19 november (First Shot Training & besloten programma)
- 17 december

Oefenmiddagen in 2018: - 21 januari
- 18 februari
- 18 maart
- 14 & 15 april (Open weekend en First Shot Training)
- 13 mei (
- 17 juni
- 16 september
- 21 oktober
- 17 & 18 november (Introductieweekend)
- 16 december
SliderDe Barako groep streeft ernaar om twee keer per jaar een introductieweekend te houden, waarop beginners onder begeleiding van ervaren kyudoka's hun 'first shot' kunnen maken. Deze weekends vinden eveneens plaats in Gouda. De first shot training duurt twee dagen.

De Barako introductieweekends zijn open events, waarop zowel volstrekte beginners als ervaren kyudoka's uit binnen- en buitenland welkom zijn. Het volgende introductieweekend is op 18 en 19 november 2017. De kosten zijn EUR 150,- (incl. lunch en lesmateriaal). Het programma van elk weekend begint op zaterdagochtend 10:00 uur. Beginners die voor hun first shot komen, worden apart begeleid door een ervaren kyudoka. Voor beginners is er altijd voldoende klassemateriaal beschikbaar. Eigen spullen worden doorgaans na verloop van langere tijd aangeschaft, omdat die persoonlijk moeten passen bij een geoefende hand.

Kyudo kan worden beoefend door mensen van 8 -80. Je hoeft er geen bijzonder goede conditie voor te hebben of heel sterk voor te zijn; voor elke sterkte is er wel een boog te vinden. In principe is het voor iedereen mogelijk om na het introductieweekend zelfstandig de oefenmiddagen en (internationale) programma's te bezoeken.

Je kunt hier het aanmeldingsformulier voor het komende event downloaden.